Nyårstips 2021

Ett trettiotal kivlingar vandrade runt i byn och löste kluriga frågor i småduggigt väder. Alla fick reflexer och barnen fick tablettaskar från Sparbanken Syd. Efter promenaden smakade den grillade korven gott!

  

Publicerat i Okategoriserade | Kommentarer inaktiverade för Nyårstips 2021

Nyårstips

Klockan 12.00 på Nyårsafton är det samling vid grillarna/lekplatsen för start av 2021 års NYÅRSTIPS. Grillarna är tända så tag med korv!

Välkomna önskar Byalaget på Kivik

Publicerat i Okategoriserade | Kommentarer inaktiverade för Nyårstips

Byabladet nr 4

Året går snart till ända och här kommer det sista Byabladet för 2021.

Byabladet 4 2021

Publicerat i Okategoriserade | Kommentarer inaktiverade för Byabladet nr 4

Marin kolonilott-kurs våren 2022

Efter sommarens goda resultat med vår kolonilott kommer vi under våren att arrangera en kurs, för dig som är nyfiken och vill veta mera.

Kursen startar i januari och pågår under hela våren. Under våren kommer vi även att arbeta praktiskt med att bygga våra odlingslådor och placera dem i sjön.

Till hösten kommer vi att tillaga goda anrättningar med ”blå mat”.
Du är välkommen att delta!

Se även under rubriken Havskolonilott!

Affisch kurs 2021-12-06
Se affischen! 

Publicerat i Okategoriserade | Kommentarer inaktiverade för Marin kolonilott-kurs våren 2022

Lucia INSTÄLLT

Lucia-firandet på torget i Kivik är tyvärr INSTÄLLT.

Publicerat i Okategoriserade | Kommentarer inaktiverade för Lucia INSTÄLLT

Uppföljning politiker på ICA 2021-11-13

Nedan kan du se vad Jeanette Ovesson och Pia Ingvarsson gjorde med alla synpunkter de fick när de stod och träffade byfolket på ICA.

Svar politiker på ICA

Publicerat i Okategoriserade | Kommentarer inaktiverade för Uppföljning politiker på ICA 2021-11-13

”Nya” äppelmarknaden

 

Byalaget genomförde i höstas en enkät till företagen i byn vad de ansåg om att Äppelmarknaden flyttar till Svabesholm. De svarande var entydiga: marknaden ska vara kvar i centrala Kivik.

Kiviks Turism fick uppdraget att kalla till ett möte för att diskutera frågan. Bifogat finns minnesanteckningar från mötet.

Minnesanteckningar från möte kring ny Äppelmarknad 1

Intresserade är välkomna på ett nytt möte på Kaféet torsdagen den 13 januari klockan 15.00.

Publicerat i Okategoriserade | Kommentarer inaktiverade för ”Nya” äppelmarknaden

Ärtsoppa 2021-11-24

Som traditionen påbjuder serverade Byalagets flinka styrelsemedlemmar en vällagad ärtsoppa till både kunskapstörstande och soppsugna medlemmar i Byalaget.

Före soppan informerade Thomas Johnsson och Dafvid Hermansson om organisationen ”Samverkan för Hanöbukten”, en paraplyorganisation för forskare, företag och kustråd från Simrishamn till Valje.

Därefter  informerade Josefine Larsson från Marint Centrum i Simrishamn om senaste forskningsrön kring Hanöbukten och det arbete som utförs på Marint Centrum.

Anders Andersson, kustråd i Kivik har sedan våren 2021 haft en försöksodling utanför hamnen i Kivik med marina kolonilotter. Där har odlats en lokal alg, rörhinna, som smakar alldeles utmärkt som krydda till exempelvis pasta. Det gavs även smakprov på goda tångarter.

Under 2022 erbjuds intresserade bybor att via Vuxenskolan lära sig mer om marina kolonilotter, både teori och praktik, i form av att bygga och sköta sin kolonilott och sedan till hösten tillaga goda anrättningar med ”blå” mat. Intresserade kan kontakta jankivik@outlook.com !

         

          

Publicerat i Okategoriserade | Kommentarer inaktiverade för Ärtsoppa 2021-11-24

Gör din röst hörd den 13 november

Under ett par timmar på ICA-Piraten diskuterade och lyssnade kommunalrådet Jeanette Ovesson och oppositionsrådet Pia Ingvarsson på synpunkter från lördagshandlarna.

Många synpunkter framfördes: parkeringen i hamnområdet, de höga hastigheterna på Väg 9, underhållet av vägarna, ”gröna stråket” i hamnen, flyttning av Äppelmarknaden, vattensituationen sommartid m.m.

Positivt att politiken får information och möjlighet att diskutera med lokalbefolkningen. De kan naturligtvis inte själva fatta beslut i frågorna, men det skapar större förståelse för hur byfolket tänker!

  

Publicerat i Okategoriserade | Kommentarer inaktiverade för Gör din röst hörd den 13 november

Parkeringsmöte 11 november

Vid ett välbesökt möte på Piratenskolan mötte kivlingarna representanter från kommunen.

De presenterade tre väl genomarbetade förslag på hur parkering skulle kunna ske i hamnområdet 2022 och också var anvisningsskyltar skulle placeras.

Många kloka synpunkter framfördes från boende i framförallt gamla Kivik.

Därefter genomfördes en omröstning på de tre förslagen. En enig församling avvisade alla tre förslagen och uppmanade kommunens representanter att omarbeta förslagen utifrån de synpunkter, som framkom på mötet. De återkommer med nya förslag.

Positivt med dessa dialogmöten med tjänstepersonerna på kommunen!

Var och en kan svara på kommunens digitala omröstning, som finns på kommunens hemsida! 

Publicerat i Okategoriserade | Kommentarer inaktiverade för Parkeringsmöte 11 november